
W środę 28.11.2018 klasa 2 TG gościła w restauracji Villa Intrata. Uczestniczyliśmy w warsztatach kulinarnych „W staropolskiej kuchni” prowadzonych przez kucharzy tamtejszej restauracji.
Warto zaznaczyć że na 2 dni przed naszą wizytą odbyła się premiera piątej edycji Żółtego Przewodnika kulinarnego o francuskim rodowodzie – Gault&Millau, na gali tej Pan Maciej Nowicki – szef kuchni Villa Intrata został uhonorowany nagrodą w kategorii Szef Kuchni Tradycyjnej!
Kucharze ze Skłodowskiej przygotowali dla siebie posiłek składający się z następujących dań:
1. Puree z kalafiora z dodatkiem kremowej śmietanki i przypraw
2. Sałatka z liści brukselki z klasycznym vinegretem na bazie gorczycy
3. Pstrąg pieczony pod słoną pierzynką z piany białek jaj, faszerowany imbirem, pietruszką, czosnkiem i rozmarynem
4. Jarmuż blanszowany podsmażony z kasztanami jadalnymi
5. Największym zaskoczeniem był dla nas smak tortu z kiszonej kapusty, podanego na kruchym cieście, z dodatkiem cynamonu.
6. Na deser przygotowaliśmy pierniczki z czekoladą i pistacjami podane w towarzystwie konfitury pigwowej! Pycha!
Wrażenia smakowe niezapomniane i wizualne niezapomniane!
Zapraszamy do galerii!
|