8 listopada Zespół Szkół Nr 1 świętował Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem tego święta była edukacja całej społeczności szkolnej oraz promocja zdrowego odżywiania.
Właściwa dieta, regularne posiłki i odpowiednia aktywność fizyczna są kluczem do utrzymania zdrowia. Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych promowali zdrowe nawyki żywieniowe ze szczególnym uwzględnieniem nawodnienia organizmu. Młodzież przygotowała dla wszystkich zdrowe, świeże, pyszne napoje z owoców i warzyw, urozmaicając ich smak bazylią, kurkumą, cynamonem, imbirem, czosnkiem, miodem, nasionkami chia itp. Uczniowie zachęcali do spożywania świeżych owoców i warzyw, przekąsek z wielu zbóż i innych. Na zakończenie wszyscy delektowali się także bogatą w składniki odżywcze czarną czekoladąJ. Dodatkową atrakcją dnia był Quiz Żywieniowy, którego zwycięzcami zostali ex aequo uczniowie: Olga Obrostek z kl. 1 LLa, Mateusz Barszcz z kl. 1 TB oraz Kacper Zadrożny z kl. 4 TCp. Gratulujemy serdecznie!
Organizatorem wydarzenia była Agnieszka Szczęsna - nauczyciel zasad żywienia
|