Konkurs!!!
Zapraszam wszystkich uczniów Technikum Gastronomicznego do udziału w ogólnopolskim ,,Konkursie Wiedzy o Bezpieczeństwie i Certyfikacji Żywności”
Chętnych proszę o zgłoszenie się do nauczycieli uczących praktycznych przedmiotów zawodowych najpóźniej do 12 listopada 2023r.
Konkurs odbędzie się :
I etap – szkolny 16 listopada 2023r
II etap – finałowy 7 grudnia 2023r.
Uroczystość wręczenia nagród laureatom 7 grudnia 2023r.
Zakres tematyczny:
1. Pojęcia: jakość, bezpieczeństwo, autentyczność żywności, bezpieczeństwo żywnościowe, identyfikowalność.
2. Znakowanie produktów żywnościowych – informację przedstawione na etykietach,
3. Substancje dodatkowe stosowane w produkcji żywności – rodzaje, funkcje, bezpieczeństwo.
4. Fałszowanie żywności.
5. Zanieczyszczenia żywności; chemiczne, fizyczne, biologiczne; rodzaje, metody, wykrywania, dopuszczalne poziomy.
6. Żywność ekologiczna – uwarunkowania prawne, proces certyfikacji, kontrola.
7. Żywność genetycznie modyfikowana.
8. Urzędowa kontrola jakości.
9. System HACCP, GMP, GHP.
10. System zarządzania wg ISO 22000.
Organizator:
Akademia Łomżyńska
Wydział Nauk Informatyczno-Technologicznych.
Zapraszam do udziału w Konkursie.
Anna Piotrowicz-Karp
|