Kolejna grupa 16 uczniów ( 7 dziewcząt i 9 chłopców) Zespołu Szkół Nr1 im. Marii Skłodowskiej – Curie w Wyszkowie, tym razem z klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przygotowywała się do wyjazdu na zagraniczny staż do Wielkiej Brytanii, do Plymouth. Ich zagraniczna przygoda rozpoczęła się 16 marca 2014r, a zakończy 12 kwietnia 2014 r.
Projekt finansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Kapitał Ludzki, gdzie kwota dofinansowania 119648.00 EU, stanowiąca równowartość 493033 zł. Została przeznaczona na transport, zakwaterowanie, wyżywienie i inne wydatki związane z utrzymaniem, kurs języka angielskiego a także wycieczki po Wielkiej Brytanii.
Koordynatorem Projektu jest Elżbieta Mańko - wicedyrektor szkoły. Nad sprawami finansowymi oraz gospodarką środkami Unii Europejskiej czuwa Pani Renata Czyż. Przygotowaniem ubezpieczenia EKUZ, zaświadczeń o niekaralności uczniów oraz Europasów dla uczestników stażu zajmowała się Pani Renata Ołów. Całością prac związanych z realizacją Projektu kieruje Marian Popławski – dyrektor ) Zespołu Szkół Nr1 im. Marii Skłodowskiej – Curie w Wyszkowie. |
|
Jest to projekt mobilności, w którym poprzez zagraniczne praktyki uczniowie nabywają nowe umiejętności zawodowe, językowe, oraz interpersonalne. To również wspaniała okazja by mogli rozwinąć swój osobisty potencjał, samodzielność, kreatywność, sztukę radzenia sobie w różnych sytuacjach. Szczegółowy program pobytu będzie dopasowany do indywidualnych potrzeb każdego uczestnika wyjazdu. W realizację zaangażowany jest nasz brytyjski Partner – EuroPa, z którym współpracujemy już od 2009 r. To firma z dużym doświadczeniem w zakresie realizacji międzynarodowych projektów.
Zgodnie z tytułem Projektu uczniowie, podczas praktyki, zapoznaję się ze specyfikę angielskiej gastronomii, a w szczególności wyposażenie zakładów gastronomicznych, menu, organizację pracy, relacje pracodawca – pracownik. Wielkim atutem stażu jest możliwość sprawdzenia umiejętności językowych oraz podniesienia ich, co nie jest możliwe przebywając wyłącznie tylko w kraju. Uczniowie umiejętności w zakresie posługiwania się językiem angielskim będą wykorzystywać nie tylko w pracy ale także w miejscu zamieszkania u Host Rodzin. Wartością dodatkową wyjazdu jest zwiedzenie pięknego portowego miasta i jego okolic oraz wycieczka do Londynu – stolicy Wielkiej Brytanii.
Przed wyjazdem uczniowie uczestniczyli w przygotowaniu kulturowo – językowo – zawodowym. Brali udział w zajęciach zawodowych przygotowujących do sprostania wymogom pracy w angielskich zakładach gastronomicznych. Pani Bogusława Pawelska - Kozon zdiagnozowała wiedzę i umiejętności zawodowe uczniów. Na zajęciach kulturowych, które prowadzi Pan Krzysztof Arbaszewski poznali kulturę, geografię i historię Wielkiej Brytanii, a w szczególności Plymouth. Pod okiem Pani Marianny Popławskiej uczyli się asertywności, otwartości na inne kultury, radzenia sobie ze stresem w nowych sytuacjach oraz pokonywania trudności podczas pobytu z dala od domu. Przygotowanie językowe prowadziła Pani Luybow Adamska. Celem tych zajęć jest wzbogacenie słownictwa z zakresu języka angielskiego zawodowego oraz lepsza adaptacja w środowisku pracy
i zamieszkania.
Równolegle z intensywnym przygotowaniem uczniów do zagranicznej praktyki odbywały się spotkania z rodzicami, których celem była bieżąca informacja o przygotowaniu dziecka do miesięcznego zagranicznego wyjazdu, wspólne dopełnienie procedur administracyjnych, ustalenie sposobów komunikacji i zapewnienia maksymalnego bezpieczeństwa uczestnikom stażu.
Przed wyjazdem uczniowie byli zobowiązani do podpisania „Porozumienia o programie stażu i karty jakości stażu”.
Opiekunami stażu ze strony polskiej sa: Luybow Adamska (nauczyciel języka angielskiego) i Bożena Pikora ( nauczyciel geografii). Opiekę ze strony angielskiej zapewniają pracownicy firmy partnerskiej – EuroPa oraz host rodziny.
Uczniom gratulujemy zakwalifikowania się do realizacji II etapu Projektu i życzymy owocnego pobytu na zagranicznej praktyce w Plymouth w Wielkiej Brytanii. |
|
|
|