Niezwykle słodkie szkolenie z dekoracji tortów przeprowadziła w dniu 11 grudnia pani Klaudia Dąbrowska, absolwentka naszej szkoły, obecnie specjalistka w zakresie cukiernictwa, pracująca dla firmy Kasztelanka.
Szkolenie skierowane było do uczniów klasy III Tgb, realizujących tematy z tego zakresu na zajeciach pracowni gastronomicznej. Jego celem było poszerzenie wiedzy i umiejętności uczniów z zakresu cukiernictwa.
Uczniowie mieli okazję uczestniczyć czynnie w zajęciach, wykonując niektóre prace oraz obserwować techniki wykańczania tortów, tworzenia dekoracji zarówno z kremów i mas jak również elementów marcepanowych. Te ostatnie szczególnie przypadły uczniom do gustu z uwagi na różnorodność ich wykonania. Uczniowie poznali też specjalistyczny sprzęt i surowce wykorzystywane w tej branży.
No i na koniec to co "tygryski lubią najbardziej" czyli wielka degustacja.! Trochę żal było zjadać tak przepięknie udekorowane torty. Ale smak wynagrodził nam wszystko. Było przysłowiowe "niebo w gębie"
A i co najważniejsze - pani Klaudia stara się tworzyć swoje cuda zupełnie bez "chemii" , tj. na naturalnych surowcach. A to już wyższa szkoła jazdy!
To niecodzienne szkolenie to już kolejne z serii szkoleń przeprowadzanych dla uczniów kierunku gastronomicznego przez fachowców - kucharzy a tym razem i cukierników.
Pani Klaudii serdecznie dziekujemy za przeprowadzone szkolenie.
Organizatorem była Bogusława Pawelska – Kozon
|