II edycja Konkursu Wiedzy o Bezpieczeństwie i Certyfikacji Żywności „Food Expert”
Ruszyła II edycja Konkursu Wiedzy o Bezpieczeństwie i Certyfikacji Żywności „Food Expert”, organizowanego przez Wydział Nauk Informatyczno-Technologicznych Akademii Nauk Stosowanych w Łomży. Wzorem ubiegłego roku konkurs odbędzie w dwóch etapach: I etap, szkolny, będzie miał miejsce 15 listopada 2022 r. w naszej szkole natomiast II etap, finałowy odbędzie się 5 grudnia 2022 r. w siedzibie Akademii Nauk Stosowanych w Łomży. Uczestnicy Konkursu zmagać się będą z wieloma zadaniami, obejmującymi swoim zakresem zagadnienia powiązane z bezpieczeństwem i certyfikacją żywności. Celem organizowanego konkursu jest popularyzacja wiedzy na temat jakości i bezpieczeństwa oraz autentyczności żywności, a w szczególności: zanieczyszczeń żywności, bezpieczeństwa w stosowaniu dodatków do żywności, znakowania produktów żywnościowych, systemów kontroli jakości żywności.
W zeszłym roku w finale znalazło się aż 3 uczniów naszej szkoły. Co pokaże ten rok? – zobaczymy :)
Informacje szczegółowe, dotyczące organizowanego Konkursu są dostępne na stronie internetowej Konkursu: ansl.edu.pl/foodexpert
Zainteresowani uczniowie mogą zgłaszać się do nauczycieli: Ewy Omelianowicz, Bogusławy Pawelskiej – Kozon i Agnieszki Szczęsnej do dnia 10 listopada.
|