Już od czasu ojca medycyny - Hipokratesa wiadomo, że racjonalne żywienie jest jednym z istotnych czynników determinujących stan zdrowia społeczeństwa, jego pomyślność i aktywność zawodową. Mając to na uwadze organizacje międzynarodowe i władze poszczególnych krajów podejmują różne działania zmierzające do podniesienia poziomu wiedzy żywieniowej ludności, szczególnie młodego pokolenia. Jednym z takich działań jest organizacja Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
Olimpiada ta jest ściśle powiązana z interdyscyplinarną dziedziną wiedzy jaką jest „nauka o żywieniu”, zajmującą się współzależnością między pożywieniem człowieka a jego zdrowiem i życiem. Głównym zadaniem olimpiady jest upowszechnianie wiedzy o żywieniu i żywności, a także rozwijanie zainteresowań uczniów powyższą tematyką.
Tematyka wiodąca olimpiady w trzech najbliższych edycjach to PROFILAKTYKA ŻYWIENIOWA, w szczególności w otyłości, cukrzycy i chorobach układu krążenia.
To jednostki chorobowe, które zbierają coraz większe żniwo w społeczeństwach wysoko – rozwiniętych, jakim jest również Polska.
3 grudnia 2021r. naszą szkołę reprezentował na etapie okręgowym w Warszawie Rafał Kowalski, uczeń klasy 3 TGp, przygotowywany do olimpiady przez p. Anetę Kasjaniuk – Pawlak. Opiekunem Rafała była p. Bogusława Pawelska-Kozon.
Mimo akademickiego poziomu olimpiady uczeń uzyskał dobry wynik, choć niestety zabrakło mu trochę szczęścia do tego, by znależć się w finale.
Tak czy inaczej szczerze gratulujemy Rafałowi udziału w tegorocznej edycji i liczymy, że może w przyszłym roku będziemy mogli mu kibicować w etapie centralnym tej olimpiady. Zdjęcia w Galerii
Opracowała: Bogusława Pawelska - Kozon
|