Zdalnie nie znaczy nudnie! Uczniowie klasy 2 TGg uczestniczyli w wykładzie on line dr Julii Jarosławskiej, pracownika Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie!
Wykłady odbywają sie w ramach akcji "Science SOS" w ramach międzynarodowego projektu #AnnualFoodAgenda finansowanego przez Europejską Wspólnotę Wiedzy i Innowacji EIT Food.
Tytuł naszego wykładu był niejednoznaczny,
„Słodko gorzka prawda o fruktozie”
Dowiedzieliśmy się, że:
- fruktoza mimo niskiej wartości indeksu glikemicznego IG nie powinna być stosowana przez diabetyków,
- zbyt duża ilość fruktozy w diecie może powodować zaburzenia w ośrodku łaknienia głodu w mózgu, przez co możemy jeść i jeść i nie odczuwać głodu a kalorie lecą….
- Pochodną fruktozy jest syrop glukozowo fruktozowy, który jest zdecydowanie tańszy w produkcji niż nasz klasyczny cukier biały czyli sacharoza…
- Dziennie zjadamy ponad 30 łyżeczek cukru, a powinniśmy maksymalnie 5…
- Koniecznie czytajmy etykiety żywności przetworzonej,
- Jogurt o smaku wiśniowym z wiśnią może nie mieć nic wspólnego ale z syropem glukozowo fruktozowy już tak.
Dziękujemy organizatorom spotkania za miłe przyjęcie i moc ciekawych informacji. Podsumowaniem wykładu była gra w aplikacji kahoot! Uczniowie musieli wykazać się wiedzą zdobytą podczas wykładu, najlepiej pisali się Martyna Kołodziejczyk, Adela Zadrożna i Grzegorz Składanek, organizatorzy przewidzieli dla nich upominki, za co bardzo dziękujemy.
Ewelina Sieńkowska i Dominika Szczerba
|