Dzisiaj jest .
Aktualności › Słodko gorzka prawda o fruktozie

 

Zdalnie nie znaczy nudnie! Uczniowie klasy 2 TGg uczestniczyli w wykładzie on line dr Julii Jarosławskiej, pracownika  Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie!
Wykłady odbywają sie w ramach  akcji "Science SOS"  w ramach międzynarodowego projektu #AnnualFoodAgenda finansowanego przez Europejską Wspólnotę Wiedzy i Innowacji EIT Food.
Tytuł naszego wykładu był niejednoznaczny,

„Słodko gorzka prawda o fruktozie”


Dowiedzieliśmy się, że:

  • fruktoza mimo niskiej wartości indeksu glikemicznego IG nie powinna być stosowana przez diabetyków,
  • zbyt duża ilość fruktozy w diecie może powodować zaburzenia w ośrodku łaknienia głodu w mózgu, przez co możemy jeść i jeść i nie odczuwać głodu a kalorie lecą….
  • Pochodną fruktozy jest syrop glukozowo fruktozowy, który jest zdecydowanie tańszy w produkcji niż nasz klasyczny cukier biały czyli sacharoza…
  • Dziennie zjadamy ponad 30 łyżeczek cukru, a powinniśmy maksymalnie 5…
  • Koniecznie czytajmy etykiety żywności przetworzonej,
  • Jogurt o smaku wiśniowym z wiśnią może nie mieć nic wspólnego ale z syropem glukozowo fruktozowy już tak.

Dziękujemy organizatorom spotkania za miłe przyjęcie i moc ciekawych informacji. Podsumowaniem wykładu była gra w aplikacji kahoot!  Uczniowie musieli wykazać się wiedzą zdobytą podczas wykładu, najlepiej pisali się Martyna Kołodziejczyk, Adela Zadrożna i Grzegorz Składanek, organizatorzy przewidzieli dla nich upominki, za co bardzo dziękujemy.

Ewelina Sieńkowska i Dominika Szczerba

GALERIA ZDJĘĆ
Przejdź do Galerii
Ostatnio dodane:
photo_newest
Copyright © 2018 by Zespół Szkół nr 1 w Wyszkowie.

Zamknij Strona stosuje tzw. cookies przede wszystkim aby ułatwić korzystanie z witryny. Użytkownicy serwisu mogą samodzielnie zarządzać plikami cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Brak zmiany tych ustawień oznacza akceptację dla stosowanych plików cookies.