Dzisiaj jest .

Sprawozdanie

W ramach projektu Powiatu Wyszkowskiego pn. „Dobre kwalifikacje drogą do sukcesu uczniów i uczennic z terenu powiatu wyszkowskiego” współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego, w ramach Osi priorytetowej X „Edukacja dla rozwoju regionu”, Działania 10.3 „Doskonalenie zawodowe”, Poddziałanie 10.3.1 „Doskonalenie zawodowe uczniów”, na terenie województwa mazowieckiego, młodzież Zespołu Szkół Nr 1 im. Marii Skłodowskiej  - Curie w Wyszkowie w dniu 26.11.2018r. uczestniczyła w warsztatach w Wyższej Szkole Turystyki i Języków Obcych w Warszawie oraz odbyła zajęcia na terenie warszawskiego czterogwiazdkowego hotelu Radisson Blu Sobieski.

Pierwszym punktem wyjazdu było uczestnictwo w wykładzie dotyczącym spędzania czasu wolnego. Uczniowie dowiedzieli się jak kształtują się preferencje ludzi w tym zakresie i jakie czynniki je determinują. Część młodzieży uczestniczyła w zajęciach z  lektoratu z języka angielskiego. Po zakończonym spotkaniu z wykładowcami i rektorem uczelni wyższej, grupa udała się do hotelu, gdzie zostaliśmy przywitani przez pracowników recepcji.

Podczas pobytu w hotelu uczniowie wraz z pracownikami odwiedzili restauracje hotelowe, zobaczyli wyposażenie pokoi hotelowych i apartamentów. W apartamencie królewskim uczestnicy mogli zobaczyć w jaki sposób składa się w fantazyjne wzory ręczniki, przygotowywane dla gości na specjalne okazje. Uczestnicy mogli również poćwiczyć, pod okiem fachowca, sposoby składania serwetek, stosowane w hotelu. Pokazano również jak wyglądają, co zawierają i jaka jest cena  zestawów startowych czekających na gości VIP w pokojach hotelowych. Następnie wszyscy udali się do kuchni hotelowej, gdzie na dziale cukierniczym poznaliśmy tajniki sporządzania puszystego kremu czekoladowego,  usmażyliśmy też mini pączusie.  Pani cukiernik z wielką pasją opowiadała nam o swoim zawodzie i pracy w hotelu. Na koniec wizyty w Radisson Blu Sobieski udaliśmy się do restauracji Trylogia, gdzie przygotowany był dla nas obiad. Mogliśmy skosztować przepysznej zupy toskańskiej, polędwiczek wieprzowych z polentą oraz marynowanymi buraczkami. Na deser zajadaliśmy się musem i pączkami, przez nas przygotowanymi. W sali konferencyjnej zapoznano nas z ofertą  hoteli Radisson Hotel Group. Następnie uczniowie mogli w praktyce sprawdzić swoją wiedzę na temat hotelu, biorąc udział w quizie. Ich aktywność została nagrodzona! Zmęczeni, ale zadowoleni wróciliśmy do Wyszkowa z głowami pełnymi nowych pomysłów, wrażeń i marzeń.

Ewelina Sieńkowska

 

 

1










Galeria
Ostatnio dodane:
photo_newest
Najczęściej oglądane:
photo_star


Copyright © 2018 by Zespół Szkół nr 1 w Wyszkowie.

Zamknij Strona stosuje tzw. cookies przede wszystkim aby ułatwić korzystanie z witryny. Użytkownicy serwisu mogą samodzielnie zarządzać plikami cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Brak zmiany tych ustawień oznacza akceptację dla stosowanych plików cookies.