Dzisiaj jest .

Technik hotelarstwa

Charakterystyka zawodu:

Technik hotelarstwa świadczy usługi kompleksowej obsługi gości w obiekcie hotelowym.

Co robimy w szkole?

  • uczymy się fachowo i kompleksowo obsługiwać gościa hotelowego,
  • organizować pracę w zakładzie hotelarskim,
  • organizować usługi gastronomiczne oraz prawidłowo obsługiwać konsumenta,
  • organizować i obsługiwać różne imprezy,
  • organizować usługi turystyczne i rekreacyjne,
  •  prowadzić dokumentację handlową.

Na kierunku technik hotelarstwa:

  • zapoznasz się z zasadami funkcjonowania hoteli, pensjonatów, agencji turystycznych oraz firm cateringowych,
  • nauczysz się, jak dobrze planować i koordynować usługi hotelarskie, jak kompleksowo i profesjonalnie obsługiwać gości hotelowych oraz jak organizować usługi turystyczne,
  • poznasz zasady obsługi recepcji i personelu hotelowego,
  • dowiesz się jak ustalać zestaw oferowanych usług oraz jak konstruować ich ceny, by być konkurencyjnym na rynku,
  • poznasz zasady efektywnego promowania oferowanych usług z wykorzystaniem różnorodnych form reklamy

Perspektywy pracy

Jako technik hotelarstwa pracę znajdziesz przede wszystkim w hotelach / od kategorii turystycznej * poprzez standardowe **, komfortowe ***, First Class **** do kategorii Luksusowej *****/, pensjonatach, motelach, domach wypoczynkowych, ośrodkach SPA, ośrodkach wypoczynkowych, sanatoriach oraz w biurach podróży, agencjach turystycznych i centrach informacji turystycznej

Ponadto możesz organizować usługi cateringowe, oraz pracować we wszystkich barach i restauracjach gdzie potrzebna jest w pełni profesjonalna obsługa kelnerska.

Zdobyte kwalifikacje pozwolą Ci także na otworzenie własnej działalności w zakresie usług hotelarskich.

Perspektywy nauki

Nauka w zawodzie technik hotelarstwa daje możliwość dalszego rozwoju i poszerzania wiedzy na studiach  licencjackich, magisterskich na Uczelniach Wyższych przede wszystkim na kierunku turystyka i rekreacja, hotelarstwo. Kierunki te prowadzone są najczęściej przez Wyższe Szkoły Zawodowe, Akademie Wychowania Fizycznego, Akademie Ekonomiczne.

Technikumdaje Ci także możliwość podjęcia dalszej nauki na dowolne wybranym przez Ciebie kierunku.

Kwalifikacje

T.11 Planowanie i realizacja usług w recepcji

T.12 Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.

Zdobywasz tytuł Technika Hotelarstwa, uznawany w formie Europassu w całej Unii Europejskiej.

Nauka w naszej szkole umożliwi:

  • zdobywanie wiedzy w przyjazdnej atmosferze,
  • zajęcia w pracowniach: obsługi konsumenta, gastronomicznej i obsługi hotelarskiej,
  • praktyki zwodowe w renomowanych warszawskich hotelach od *** do ***** między innymi w hotelu Marriott, Sofitel Viktoria, MDM, Novotel (najlepsi praktykanci mają możliwość zatrudnienia w hotelach po ukończeniu szkoły),
  • profesionalne przygotowanie do egzaminów maturalnych i zawodowych,
  • wycieczki przedmiotowe poszerzające wiedzę na temat branży hotelarskiej i nie tylko,
  • naukę w przyjazdnej atmosferze.

Predyspozycje:

  • zdolność szybkiego podejmowania decyzji,
  • komunikatywność,
  • dobra znajomość języków obcych,
  • wysoka kultura osobista,
  • odporność emocjonalna,
  • brak uzależnień,
  • dobra kondycja i wytrzymałość.

Możliwość dalszego zatrudnienia:

  • pracownik recepcji,
  • pracownik służby parterowej,
  • pracownik służby pięter,
  • pracownik garstonomii (room service),
  • w hotelach, motelach, pensjonatach,
  • domach wycieczkowych, kempingach, zajazdach,
  • zakładach uzdrowiskowych, ośrodkach wypoczynkowych,
  • obsłudze podróżujących transportem kolejowym i lotniczym (wagony, przedziały sypialne),
  • we współczesnej bazie ruchomej to jest rotele, seatele, aguatele, flaytele.

 

1









Galeria
Ostatnio dodane:
photo_newest
Najczęściej oglądane:
photo_star


Copyright © 2008 by Zespół Szkół nr 1 w Wyszkowie.

Zamknij Strona stosuje tzw. cookies przede wszystkim aby ułatwić korzystanie z witryny. Użytkownicy serwisu mogą samodzielnie zarządzać plikami cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Brak zmiany tych ustawień oznacza akceptację dla stosowanych plików cookies.