Dzisiaj jest .

Technik żywienia i usług gastronomicznych

Charakterystyka zawodu:

Technik żywienia i usług gastronomicznych organizuje i nadzoruje pracę podległego presonelu w zakresie obsługi maszyn i urządzeń garstronomicznych obsługi klientów oraz organizacji i technologii produkcji w otwartych i zamkniętych zakładach żywienia zbiorowego.

Szkoła przygotowuje do zdobycia kwalifikacji w zakresie sporządzania potraw i napojów oraz organizacji żywienia i usług gastronomiczncych w nowocześnie wyposażonych pracowniach oraz na praktykach zawodowych w kraju i zagranicą.

Co robimy w szkole?

  • Sporządzamy, dekorujemy i serwujemy potrawy i napoje.
  • Oceniamy i klasyfikujemy żywność.
  • Obsługujemy konsumentów.
  • Planujemy produkcję oraz układamy jadłospisy i karty menu.
  • Kalkulujemy koszty potraw, posiłków i usług gastronomicznych.
  • Organizujemy promocję i reklamę zakładów gastronomicznych.

 

 Nauka w naszej szkole umożliwi:

  • zdobycie tytułu technika
  • uzyskanie świadectw potwierdzających kwalifikacje zawodowe
    • T.6 Sporządzanie potraw i napojów,
    • T.15 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

Predyspozycje:

  • wysoka kultura osobista,
  • przestrzeganie przepisów i norm,
  • komunikatywność,
  • dobra koordynacja,
  • brak uzależnień,
  • odporność fizyczna
  • umiejętność przestrzegania przepisów i norm.

Możliwość dalszego zatrudnienia na stanowiskach:

  • kucharz,
  • technik żywienia,
  • szef kuchni,
  • kelner,
  • barman,
  • sommelier,
  • właściciel lokalu gastronomicznego,
  • dietetyk,
  • pracownik Sanepidu,
  • pracownik labolatorium,
  • pracownik hotelu.
1









Galeria
Ostatnio dodane:
photo_newest
Najczęściej oglądane:
photo_star


Copyright © 2008 by Zespół Szkół nr 1 w Wyszkowie.

Zamknij Strona stosuje tzw. cookies przede wszystkim aby ułatwić korzystanie z witryny. Użytkownicy serwisu mogą samodzielnie zarządzać plikami cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Brak zmiany tych ustawień oznacza akceptację dla stosowanych plików cookies.