Dnia 09.11.2016 w Naszej Szkole odbył się etap szkolny Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Swoją wiedzę z zakresu gastronomii sprawdziło 14 uczniów z 5 klas Technikum Żywienia i Organizacji Usług Gastronomicznych. Do dalszego etapu Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności zakwalifikowały się uczennice: Molska Anna i Grądek Sylwia z klasy czwartej, opiekunem dziewcząt jest Pani Anna Przesmycka. Olimpiadę przygotowały Anna Przesmycka, Bogusława Pawelska- Kozon. Tematem przewodnim tegorocznej Olimpiady są produkty zbożowe, ich rola w żywieniu oraz technologie.
22.11. 2016 roku nauczyciele Ewelina Sieńkowska oraz Anna Przesmycka uczestniczyły w konferencji „ Żywność i żywienie w świetle współczesnej wiedzy” zorganizowanej w Zespole Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Warszawie przy ulicy Majdańskiej. Tematy poruszane na konferencji dotyczyły właśnie produktów zbożowych, ich technologii oraz roli w żywieniu. Wysłuchałyśmy ciekawego wykładu dotyczącego popularnej diety bezglutenowej.
Ewelina Sieńkowska
|