W dniu 4.11.15 w naszej szkole miało miejsce szkolenie kulinarne, pierwsze spośród dwóch zaplanowanych w tym roku. Szkolenie przeprowadził nasz absolwent, obecnie szef kuchni Restauracji w Teatrze Kamienica w Warszawie.
W szkoleniu uczestniczyli uczniowie klasy I Tgb, dla których był to pierwszy kontakt z pokazem na żywo oraz kilkoro uczniów, pasjonatów z klasy II Tga.
Tematem szkolenia była karp, o którym niezwykle ciekawie opowiedział zebranym uczniom pan Grzegorz. Zaproponował też dodatki, które nie tylko wzbogacają smak i wartość odżywczą potrawy ale też wspaniale prezentują się na talerzu w towarzystwie karpia.
Pan Grzegorz podkreślił zasady bhp i procedury, jakich należy przestrzegać w kuchni podczas pracy. Uczniowie klasy I-wszej niezwykle skrupulatnie notowali wszelkie cenne wskazówki i informacje. Dotychczas ci uczniowie przyswajają jedynie wiedzę teoretyczną ale już wkrótce rozpoczną prawdziwe „gotowanie” czyli praktyczne sporządzanie potraw. Nasze szkolenie przebiegało w miłej atmosferze, było niezwykle owocne a punktem finalnym była wspólna degustacja sporządzonych potraw.
Kolejne szkolenie jest zaplanowane na początek grudnia.
Organizatorem i pomysłodawcą była Bogusława Pawelska – Kozon, nauczyciel, szkolny doradca zawodowy
|